Κάθε ένα από τα brands που συναντάμε, αποτελούν προσωπικότητες που έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές ανάγκες. Διαθέτουν συγκεκριμένα γνωρίσματα που τα κάνουν να ξεχωρίζουν ανάμεσα στον ανταγωνισμό και κάνουν ξεκάθαρο το σκοπό τους στο κοινό.
Πριν ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε μία μάρκα, είναι σημαντικό να έχουμε ερευνήσει πρώτα το είδος της (τι είναι), τις αξίες της (σε τι πιστεύει) και ποιον αφορά (ποιος είναι ο εν δυνάμει καταναλωτής της). Έτσι, θα έχουμε όλα τα στοιχεία που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε για το σχεδιασμό της.
Για να ορίσουμε την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά μιας μάρκας, την αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπινη οντότητα. Κάθε άνθρωπος έχει όνομα, φωνή, ιδιότητα και πολλά ακόμη γνωρίσματα που τον κάνουν μοναδικό και τον διαφοροποιούν από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ας σταθούμε σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία. Τη φωνή. Η χροιά, η ένταση και ο τόνος της φωνής, κάνει τους άλλους να μας αναγνωρίζουν εύκολα ανάμεσα στο πλήθος. Το ίδιο ακριβώς επιδιώκουμε και για τη φωνή της μάρκας ή αλλιώς το brand voice.
Για να ανακαλύψουμε το brand voice, μπορούμε να απαντήσουμε στις εξής ερωτήσεις:
- Αν το brand ήταν άνθρωπος, ποια θα ήταν η προσωπικότητά του;
- Ποια θα ήταν η σχέση αυτού του brand με τον καταναλωτή;
- Αν ήταν άνθρωπος, πώς θα φαινόταν εμφανισιακά;
- Αν ήταν άνθρωπος, πώς θα έλεγε «γεια» στους πελάτες του;
Το brand voice υποδηλώνει το πώς νοιώθει το brand. Για παράδειγμα, το brand μπορεί να αισθάνεται ελεύθερο, ανεξάρτητο, premium ή luxurious, τοπικό ή international, ακριβό ή οικονομικό. Έτσι, «μιλάει τη γλώσσα» των καταναλωτών που ταυτίζονται με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η φωνή που θα έχει μια μάρκα πρέπει να απλώνεται με συνέπεια σε κάθε πτυχή της και να μην αλλάζει σε καμία περίπτωση, καθώς αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά της και τις αξίες της. Και μια προσωπικότητα πρέπει να είναι σταθερή.
Ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στο κοινό μας, μπορεί ωστόσο να μεταβληθεί. Κι αυτός ο τρόπος είναι το tone of voice. Ο τόνος, είναι η διακύμανση που συμβαίνει στη φωνή μας τη στιγμή που μιλάμε και προσαρμόζεται αναλόγως του προσώπου που έχουμε απέναντί μας. Η προσαρμογή αυτή απέναντι σε κάθε διαφορετική προσωπικότητα προκαλεί τα ανάλογα συναισθήματα και μεταβάλλει τη διάθεση αντίστοιχα.
Για να δημιουργήσουμε τον τόνο της φωνής ενός brand, είναι σημαντικό να σκεφτούμε τις αξίες του και το σκοπό του και βάσει αυτών να επιλέξουμε προσεκτικά το λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιήσουμε.
Το tone of voice της μάρκας σας διαφοροποιείται αναλόγως του καταναλωτή που έχει απέναντί του. Μπορεί το κοινό να ταυτίζεται με τη μάρκα βάσει της προσωπικότητάς της (brand voice), όμως κάθε καταναλωτής είναι διαφορετικός και μοναδικός. Σε αυτή τη διαφορετικότητα πρέπει να προσαρμόσουμε ήπια το tone of voice.
Ενδεχομένως να σκεφτούμε και αντίστροφα, ότι η persona μας είναι εκείνη που διαμορφώνει το tone of voice της μάρκας που δημιουργούμε.
Φυσικά, με τον όρο «προσαρμογή» δεν εννοούμε ότι αναφερόμαστε σε κάθε έναν από τους καταναλωτές της μάρκας ξεχωριστά. Ο τόνος που χρησιμοποιούμε προσαρμόζεται ανά τα μέσα στα οποία προβάλλεται η μάρκα, όπως είναι για παράδειγμα τα social media, η συσκευασία ή το website.
Ο τόνος με τον οποίο μιλάει το brand, μπορεί να είναι φιλικός, ζωηρός, επιβλητικός, επιθετικός, χαρούμενος, επίσημος, ενθαρρυντικός και πολλά ακόμη.
Συνοψίζοντας, τα brands που έχουν επενδύσει στην εύρεση της σωστής φωνής και του τόνου, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αξία και τη διαχρονικότητά τους και να αποτυπωθούν αναλλοίωτα στο μυαλό και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργούν ανθρώπινο χαρακτήρα και φτιάχνουν δεσμούς με τους καταναλωτές, χτίζουν το συναίσθημα της εμπιστοσύνης και τονίζουν την αυθεντικότητά τους.
Η έρευνα που πραγματοποιούμε στην S & Team, πριν προβούμε στο σχεδιασμό ενός brand, μας επιτρέπει να γνωρίσουμε τη μάρκα σας, να εντοπίσουμε τα δυνατά της στοιχεία, να ανακαλύψουμε τη φωνή της και να προσδιορίσουμε το αγοραστικό κοινό της.
Ο στόχος μας είναι να κάνουμε το brand να «μιλήσει» σωστά, κατανοητά, να βγάλει τη μοναδικότητά του προς τα έξω, να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό καιτελικά να «κερδίσει»τον εν δυνάμει καταναλωτή του.