Studio

Γνωρίστε τον Ευάγγελο Σπηλιόπουλο, τον Creative Director της S & Team

S & Team - Γνωρίστε τον Ευάγγελο Σπηλιόπουλο, τον Creative Director της S & Team
TAGS: story, studio, Team

Ποια είναι η ιστορία της S & Team;

Η ιστορία είναι κάπως μεγάλη, μήπως, λοιπόν, να φτιάχνατε έναν καφέ πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε; Πριν ακόμη τελειώσω τη σχολή γραφιστικής, ήξερα ότι ήθελα να ανοίξω το δικό μου δημιουργικό γραφείο. Οπότε με το που αποφοίτησα, νοίκιασα ένα μικρό γραφείο κάπου στο κέντρο της Αθήνας – τίποτα το ιδιαίτερο, το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα! – ωστόσο, ήμουν αρκετά χαρούμενος που είχα επιτέλους τον δικό μου χώρο. Όπως φαντάζεστε δεν είναι ότι οι πελάτες έκαναν ουρά, αλλά παρά το άγχος και τις υποχρεώσεις που έτρεχαν, αισθανόμουν γεμάτος επειδή το όνειρό μου γινόταν πραγματικότητα.

Κάποια στιγμή, και ενώ εργαζόμουν ως freelancer, μου προτάθηκε να δουλέψω σε μία διαφημιστική. Το σκέφτηκα αρκετά και αποφάσισα να το δοκιμάσω, επειδή θεώρησα ότι είχα ανάγκη αυτήν την εμπειρία. Έτσι, για κάποια χρόνια εργάστηκα ως υπάλληλος, το οποίο υπήρξε πολύτιμο μάθημα για εμένα. Όχι μόνο βελτιώθηκα ως γραφίστας και εξοικειώθηκα με τεχνικές εκτύπωσης, αλλά έμαθα να διαχειρίζομαι τους πελάτες, τις ‘δυσκολίες’ και τις απαιτήσεις τους. Τελικά το 1998, πριν 20 χρόνια, αποφάσισα να ξανα-επιχειρήσω το όνειρό μου, παραιτήθηκα και άνοιξα την S&Team, και αυτή τη φορά, με υπαλλήλους.

Γιατί επέλεξες το όνομα S & Team;

Επειδή από την πρώτη ημέρα της S & Team δεν είχα ποτέ την άποψη ότι είμαι κάτι ‘περισσότερο’ από τους ανθρώπους που εργάζονταν μαζί μου στο γραφείο. Πάντα υπολόγιζα και υπολογίζω τη γνώμη τους, και θεωρούσα ότι η καλή δουλειά προκύπτει από τη συνεργασία του S, δηλαδή Σπηλιόπουλου (εμένα), και της team, όλων των ανθρώπων που έχουν κατά καιρούς εργαστεί στο γραφείο, όπως η Ειρήνη, η Στέλλα, η Βανέσσα, η Κατερίνα, η Αγγελική, ο Λεωνίδας και η Αλεξία. Το &(and) είναι σημαντικό στοιχείο του ονόματός μας. Αντικατοπτρίζει την κουλτούρα και την πεποίθησή μας ότι τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν από τη συνεργασία των ανθρώπων που δουλεύουν στο γραφείο, πάντα σε στενή συνεργασία με τους πελάτες μας. Γιατί τελικά το μυστικό των επιτυχημένων δουλειών βρίσκεται στη συνεργασία.

Σε κάθε περίπτωση οφείλω να παραδεχτώ ότι το ‘S & Team’ δεν είναι και το πιο εύηχο όνομα. Πολλές φορές ο κόσμος παρακούει, άλλοι ακούν ‘SnTrim’ ή ‘S&Tin’ και η λίστα συνεχίζεται. Χαχαχα! Ωστόσο, έμαθα να είμαι υπομονετικός και μπορώ να επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί το όνομα του γραφείου μας, μέχρι ο άνθρωπος που έχω απέναντί μου να καταλάβει. Δεν τον παρεξηγώ. Καταλαβαίνω.

Τι σου αρέσει περισσότερο στη δουλειά σου;

Αυτό είναι κάπως δύσκολο να τo απαντήσω. Ωραία, για να σκεφτώ. Μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ αυτή η πρώτη συνάντηση με νέους πελάτες. Μου αρέσει να ακούω τις ιστορίες, τα επιχειρηματικά σχέδια και τους στόχους τους, και να προσπαθώ να αντιληφθώ τη μεγαλύτερη εικόνα που κρύβεται πίσω από αυτά που συζητάμε, το όραμα του εκάστοτε εγχειρήματος και το ενδεχόμενο αντίκτυπο στο κοινό του. Εξάλλου, αυτή η πρώτη συνάντηση θέτει τα θεμέλια της στενής συνεργασίας που ανέφερα και νωρίτερα. 

Επίσης, έχω μία κάποια αδυναμία στη φάση παραγωγής και εκτύπωσης. Μου αρέσει πολύ να προσπαθώ να βρω το χαρτί ή την τεχνική εκτύπωσης που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε project. Μπορεί να έχετε διαβάσει κάπου στο blog μας ότι μου αρέσει να χαϊδεύω χαρτιά, το ξέρω ακούγεται κάπως, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό. Είναι ένα ακίνδυνο φετίχ. Εσείς δεν έχετε;

Έχεις κάποιον αγαπημένο πελάτη;

Για να είμαι ειλικρινής όχι, γιατί είναι όλοι εξίσου αγαπημένοι μας. Και λέω ‘μας’ επειδή μιλάω εκ μέρους όλης της ομάδας. Δεν έχει καμία σημασία εάν ο πελάτης μας είναι πολυεθνική ή μικρός παραγωγός. Σε όλους συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ανεξαρτήτως μεγέθους και πόσο μάλλον τζίρου. Το καλύτερο, όμως, είναι ότι με τους περισσότερους πελάτες μας γινόμαστε φίλοι με τον χρόνο. Είναι κάτι που δεν το πιέζουμε, έρχεται φυσικά. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν αλλάζει σε κάτι την επαγγελματική σχέση μας. Η δουλειά θα γίνει όπως πρέπει να γίνει, απλώς σε ένα φιλικό πλαίσιο. Σε αυτά τα 20 χρόνια της S & Team, πολλές φορές έχει τύχει πελάτες να μας ζητήσουν ακόμη και προσωπικές συμβουλές, γεγονός που μας τιμά ιδιαίτερα γιατί είναι μία άλλη μία επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης τους.

Τι σημαίνει design για εσένα;

Το design είναι η έκφραση της ουσιαστικής αλήθειας ενός brand με τρόπο που να αγγίζει το κοινό του. Για αυτόν τον λόγο, όταν σχεδιάζουμε βάζουμε στην άκρη τις δικές μας προσωπικές προτιμήσεις. Δεν σχεδιάζουμε για τον εαυτό μας ούτε για τους πελάτες μας, αλλά για τους πελάτες των πελατών μας. Οι σχεδιαστικές μας αποφάσεις λαμβάνονται βάσει περσόνας (ένα αναλυτικό προφίλ καταναλωτή που έχει διαμορφωθεί βάσει δεδομένων και το οποίο αντικατοπτρίζει τους στόχους, τη συμπεριφορά και τυχόν προβληματισμούς του μέσου καταναλωτή ενός brand). Διότι στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει λόγος να σχεδιάσουμε μία συσκευασία που να αρέσει σε εμάς ή στον πελάτη μας, αλλά να μην έχει κανένα αντίκτυπο στους καταναλωτές. Στο ίδιο πλαίσιο, θεωρώ επίσης ότι το design πρέπει να επικοινωνεί ξεκάθαρα την αλήθεια ενός brand, και αυτός είναι και ένας λόγος που όλες οι δουλειές μας χαρακτηρίζονται από καθαρότητα. 

Ποια είναι η ρουτίνα σου τα πρωινά μία καθημερινής;

Ξυπνάω κατά τις 7:00 και συνήθως πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι μου. Κάνω ένα μπάνιο, ντύνομαι, τρώω το πρωινό μου και παράλληλα διαβάζω άρθρα σχετικά με το design σε blog όπως το ‘The Aiga Eye on Design’. Φεύγω από το σπίτι κατά τις 8:30 και κατευθύνομαι στο KUDU, το αγαπημένο μου καφέ για να πιώ κλασικά τον flat white μου. Κάθομαι για λίγο με την ‘πρωινή παρέα του καφέ’, με την οποία έχουμε ένα άτυπο ραντεβού κάθε πρωί στο KUDU, και στη συνέχεια  πηγαίνω στο γραφείο για να οργανωθώ και οργανώσω με ηρεμία τις δουλειές τις ημέρες, πριν έρθουν τα παιδιά. Και η ημέρα ξεκινάει με καλή διάθεση.

Τι σε εμπνέει;

Τα ταξίδια. Φέτος μόνο πήγα σε τρεις διαφορετικές πόλεις, στο Εδιμβούργο, το Μιλάνο και το Μόναχο. Έχω δημιουργήσει μία τεράστια βιβλιοθήκη φωτογραφιών από λογότυπα και interior μαγαζιών, συσκευασίες και έντυπα. Σε κάθε ταξίδι παίρνω μία γερή δόση έμπνευσης και τόνωσης.